22 syyskuuta 2024

Fuglefjellet

Otetaan taksi Bjørndaleniin. Tällä kertaa ei tarvinnut kahlata laakson pohjalla olevan "puron" yli ja muutenkin maa alkaa olla kohmeessa. Kavutaan toista jokilaaksoa ylös katsomaan maisemia ja syömään ensimmäinen lounas lähes tyynessä kelissä. Matka jatkuu takaisin alas, mutta sen sijaan, että oltaisiin soitettu taksi, hikoillaan toinen mäki ylös Platåbergetille. Ylänkö tuntuu isolta ja sen puolivälissä syödään toinen lounas. Porojakin on liikkeellä sankoin joukoin - muita eläimiä tai lintuja ei sitten nähtykään koko reissulla.

It was time for the traditional autumn trip to Fuglefjellet. During the spring and summer, the river in Bjørndalen can be a bit challenging to cross, but now it was not a big challenge and no wading was required. There were quite many ptarmigan hunters on the move, but we did not see any birds during the whole trip. The autumn colours are there and the ground was quite frozen.


Taksilla tähän / The beginning of the trip

Bjørndalen

Helppo ylitys / A small step for Mikko, a giant leap for Noora

Tässä vaiheessa lippis on jo läpimärkä / Surprisingly green

Isfjorden


Tästä alas ja toiselta puolelta ylös / Down and then up again



Lindströmfjellet

Kivinen nousu / The hat is soaking wet again


Nordenskiöldfjellet

Melkein kotona, pikkuruokit on jo muualla / No little auks any more

 

08 syyskuuta 2024

Syyskuista meininkiä / There goes summertime...

Vaikka viime kesä olikin kaikkien aikojen lämpimin mitattu kesä Huippiksilla, talvi on kyllä tulossa. Pikkupakkasta on tiedossa kylälle ja sateet on selvästi tullu lumena korkeammilla tuntureilla. Aurinko laskee noin yhdeksän nurkilla ja nousee noin viideltä. Viikon päästä lasku on kahdeksalta ja nousu noin puoli kuuden nurkilla. Kohta voi taas ryhtyä kyttäilemään revontulia...

Autumn means darker nights, colder days and, of course, mushrooms. The record-warm summer probably has something to do with it, but the amount of mushroom in the terrain is just ridiculous compared to anything we've experienced before in Svalbard.


Näytetään kiirunan munat / Svalbard Rock Ptarmigan eggs

Kirkas sivuaurinko / Sundogs

Fjellridderhatt

Kyläkierroksen tuppaa venymään... / Dress warmly for an evening walk


Kylmenee... / It's getting colder

Vuoren rinteet on hieman valuneet sateiden jälkeen / Unstable slopes

Lars Hiertafjellet