06 joulukuuta 2018

Team Finland

Käynnissä on parhaillaan rakettikampanja, jossa kaksi rakettia laukaistaan pohjoista kohti Andøyalta (TRICE-2) ja kaksi etelään Ny-Ålesundista (VISIONS-2). Koska kyseessä on Huippuvuoret, se kiinnostavin aika päivästä on tietysti noin keskipäivä. Raketit halutaan laukaista silloin, kun yläilmakehän olosuhteet ovat "sopivat", mikä taas tarkoittaa sitä, että kaikki mahdolliset maanpintamittalaitteet on päällä. Pelkästään Longyearbyenissä tuoretta dataa ihmettelee toistakymmentä tutkijaa. Koska ihan kaikkea ei vielä tiedetä, niin valmisteluihin kuuluu säännölliset pikkupalaverit, jossa yritetään arvioida, jatketaanko lähtölaskentaa vai ei. Kuulostaa jännittävältä, mutta todellisuudessa ainakin meidän osalta kyse on odottamisesta: joko revontulet on väärässä paikassa tai sitten on pilvistä. Tai sitten on liian kova tuuli. Laukaisuikkuna on 4.-18.12. joka päivä aamusta noin puoleen päivään saakka ja touhua jatketaan niin kauan, että kaikki raketit saadaan taivaalle.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi oli hienoja revontulia heti aamulla, joten lipunnosto suoritettiin observatorion katolla suomalaisvoimin.

Day #3 in the rocket campaign that can last all the way to the 18th of December. If all four rockets are launched tomorrow, then that will naturally end the campaign quickly. The rocket teams have asked our help in deciding when to launch, so we are going to EISCAT and Kjell Henriksen Observatory every day. The basic idea is to keep the eyes on ground-based instrument data to be able to say this or that about the (upper) atmosphere conditions. Lots of waiting especially when it is cloudy. Today we had some really nice morning and day auroras, but they were both at wrong time and in a wrong place. We shall continue tomorrow.

Lipun nosto aamulla kello 7 / Team Finland celebrating the Independence Day