16 kesäkuuta 2016

Laivaliikennettä piisaa / Ship ahoy!

Aamulla satamaan pölähti MSC Splendida ja pienemmät paatit siirtyivät pois tieltä ankkuriin keskelle vuonoa. Tällä jättilaivalla on mittaa runsaat 330 metriä ja matkustajiakin mahtuu kerralla kyytiin 3900 (plus 1300 henkilökuntaa). Vertailun vuoksi todettakoon, että pituutta on siis runsaat sata metriä enemmän kuin suurimmilla Viking Linen ja Tallink-Siljan laivoilla, jotka yltää vain noin 200 metriin.

En tiedä, kuinka paljon jengiä on matkalla tällä kertaa, mutta kaikki tiet on nyt pujotteluratoja, joilla pitää väistellä haahkoja ja turisteja. Rantareitillä lapintiirat huolehtivat siitä, ettei maisemia jäädä kuvailemaan liian pitkäksi aikaa: pieni nokanisku otsaan tai pipon näykkäisy tuo kaikkiin vauhtia. Oli varsin viihdyttävää katseltavaa auton ratin takaa.

Osa turisteista vuokraa auton ja ajaa sillä tien loppuun saakka näköalapaikalle tunturiin. Tältä kääntöpaikalta jatkuu vielä tieosuus observatoriolle, mutta tiellä on vielä paikoin noin metri lunta. Huristelin siis turistilauman ohi firman telakuorma-autolla ja kamerat lauloivat...

MSC Splendida and its thousands of passengers (max 3900!) arrived this morning. The Longyearbyen metropolis with its roughly 2000 inhabitants is packed, of course, but very happy to welcome paying customers that will buy polar bear fridge magnets and other mandatory souvenirs.

All arriving tourists will receive a briefing about Svalbard and polar bears etc., but not everyone remembers that there are plenty of arctic terns around. Get too close and you may find out how sharp their beak is...


Pienemmät laivat pois alta! / Bigger is better?

Isommissa laivoissa ja kaikissa matkustajalaivoissa on pakko olla nk. AIS-järjestelmä, joka lähettää kaikenlaista tietoa ko. laivasta. Vekottimen voi asentaa myös omaan huviveneeseensä. Nykyaikaiset tutkat yhdistävät AIS-tiedot tutkakuvaan. Webistä löytyy myös palveluita, joissa laivat on lätkitty kartalle.

Having an AIS transceiver is mandatory for bigger ships and all passenger ships, although many private owners install one into their own smaller boats, too. There are web sites that collect information and show nice realtime maps with various ships and vessels.

https://www.marinetraffic.com/no