26 syyskuuta 2020

Turskaa ja koljaa / Cod and haddock

Nooran vanha opiskelukaveri UNIS:in alkuvuosilta on täällä nykyään meteorologina lentoasemalla ja halusi lähteä kalaan. Palkkioksi venekyydistä sain oman norjalaisen kalastusvekottimen (fiskeharpa), jossa on noin sata metriä siimaa ja monta koukkua siiman toisessa päässä. Matoja tai muita syöttejä ei tarvita. Merentutkijoiden mukaan vesi on nyt kylmää ja kaikuluotaimien perusteella todella isot turskat on syvällä (150-200m). Kokeiltiin kerran turhaan noin 100m syvyydestä, mutta mentiin sen jälkeen nk. vakiopaikalle 40-50m kohdalle. Ensimmäisellä vedolla nousi kolme kalaa kerralla. Ahnaat isolokit hotki tyytyväisenä perattujen kalojen sisälmykset mahdollisimman nopeasti ja mieluiten röyhkeästi ennenkuin muut ehtivät nokkineen apajille. Varsin ison turskanpään voi näköjään nielaista helposti kerralla.

A friend from the airport desperately wanted to go fishing. Fresh cod is tasty and good stuff to have in the freezer. As a surprise she had bought me my first ever fishing equipment thingy, or fiskeharpa, a device that Norwegians usually use when they go hunting for cod. There is a coil of fishing line (100m?) with a bunch of hooks at the other end. The basic idea is to lower the hooks to the bottom of the sea and then just pull the fish out of the water. There was always at least two fish hooked, often three and sometimes four. Easy work, we spent more time gutting the fish afterwards. And it was a good thing that Noora had promised to fillet all the fish I bring home.


Apua, mä sain kalan, mitä nyt? Small fish (photo: Emma)

Lisää pikkuturskaa... / More fish (photo: Emma)

Snadi vonkale / A mid-sized monster


Koljaakin tuli / Haddock

15 min myöhemmin / Too easy


Emman ensimmäinen kala oli iso / There is always a bigger fish

Iso kala ei mahtunu leikkuulaudalle... / The big mama  
Yks pienemmistä fisuista / One of the smaller ones

Turskaa lautasella / We'll have cod for dinner tonight