12 kesäkuuta 2022

Hanna Resvoll ja sekalaisia kesäkukkia / Hanna Resvoll and unknown flowers

Firmalla on pari isompaa avovenettä, joilla opiskelijoita ja tutkijoita kuskaillaan kesäisin lähivuonoissa tekemässä milloin mitäkin.  Tänä vuonna saatiin firmalle yksi vähän isompi vene, jossa on tilava hytti miehistölle ja matkustajille. Kokoa on huomattavasti enemmän ja yksi duunikaveri totesikin, ettei kyseessä ole vene vaan pikemminkin laiva.

Laivan nimeksi valittiin ehdotusten joukosta Hanna Resvoll. Tämä Hanna oli aikoinaan ensimmäinen norjalainen naispuolinen tutkija Huippuvuorilla osallistuessaan Monacon ruhtinaan tutkimusmatkalle vuonna 1907. Ruhtinas itse oli meritieteilijä, mutta Hannalla tutkimuskohteena oli kaikenlaiset kasvit ja niiden esiintymisalueet Huippiksilla. Kasvikirja löytyykin Norjan kansallisarkistosta. Hanna oli myös mukana puuhaamassa myös ensimmäistä luonnonsuojelualuetta Huippiksilla.

Uuden veneen mukana tuli laatikollinen Brunbergin tryffeleitä: vene on valmistettu Porvoossa (hienoja kuvia!) ja messistä löytyy luonnollisesti muumimukeja...

Stefanilla on hienoja kuvia pelastusharjoituksesta, johon saatiin taas helikopteri mukaan.

The new UNIS boat, or ship, arrived earlier this spring and was named Hanna Resvoll in honour of the very first Norwegian female researcher in Svalbard. Hanna's own specialty was botany and she joined Prince Albert's expedition in 1907 only to return later on her own expedition to continue her work. Our biology and oceanography people are very excited: the new boat should make all sort of sampling in the fjords possible. The shipyard is Finnish and they have some nice photos of the boat in their own press release.

Stefan - a colleague from work - has a selection action photos and a video from a rescue exercise.

 

Pelastusharjoituksia / The annual rescue exercises at the start of boat season

 

Hyvin näkyy komentosillalta / The captain's view

Messin muumimukit... / A Finnish boat naturally has Moomin cups