10 elokuuta 2018

Kuninkaallisena pysäköinninvalvojana / Not a commonly seen cruise ship

UNIS täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja, koska Haraldin aikatauluun ei sopinut vierailu varsinaisessa juhlatilaisuudessa, koko remppajengi paukahti paikalle nyt. Tämä remppajengi oli siis kuningas Harald V ja kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra, prinssi Sverre Magnus ja prinsessa Märtha Louise lapsineen. Tuli siis vain nähtyä, koska omia kameroita ei varsinaisen kyläilyn aikana saanut käyttää syystä tai toisesta. Virallisia kuvia on UNIS:in uutissivulla ja tietysti kuningashuoneen omalla sivulla.

Mutta mediashown vei ainakin paikallislehdessä pari tänne hiljaittain muuttanutta suomalaispoikaa. Veljekset 9v. ja 12v. ovat kesän aikana kaupanneet turisteille itse kyhäämiään jääkarhulogoilla varustettuja pipoja ja otsapantoja. Pojat keksivät jäädä odottelemaan parkkipaikalle, että kuningas saisi hoidettua viralliset osuudet ja lähtisi takaisin laivalleen. No, kuninkaalliset kävelivät ulos ja kruununprinssin silmään osui poikien valmistamat jääkarhukravatit. Ei muuta kuin juttusille ja Haakon toi sitten faijansakin paikalle. Pojat antoivat kuninkaalle "hienoimman tekemänsä kravatin". Kruununprinssi sai tyytyä toiseksi hienoimpaan.

Niin ja mun osuus koko vierailussa oli siis se, että seisoskelin poliisien seurana UNIS:in parkkipaikalla puoli tuntia siltä varalta, että joku yrittäisi parkkeerata autonsa pysäköintikieltoalueelle. Jos edes joku olisi koittanut jättää autonsa väärään paikkaan, niin olis ollut kiva mennä paikalle ripeästi mutta silti kuninkaallisen arvokkaasti antamaan tarkempia lisäohjeita. No, ei tarvinnut ohjeistaa ketään, joten tämä harjoitus jää seuraavaan kertaan.

The Roayl Family visited UNIS this week and almost everyone came: King Harald V, Queen Sonja, the Crown Prince and Princess plus a number of lesser mortals. Just in case it is not obvious, both the King and Queen should be called "Your Majesty" and the Crown Prince (heir to the throne) and Princess as well Princess Ingrid Alexandra (second in line for the throne) are "Their Royal Highnesses". These people are the actual Royal House of Norway within the Royal Family. All others are only "Your Highnesses".

In general, the Norwegians are very informal and it was very entertaining to observe the ones who actually would be talking to the royals trying to learn the correct ways of addressing each individual of the family. Of course, one should first recognise who is who and with only one of the children being "Her Royal Highness" there were some challenges. In addition to nervousness...

Photographing was not allowed, but there are official Roayl House photos and also more details in the UNIS news


Kuningas on mastossa olevan lipun perusteella jahdillaan / KS Norge, the Royal Yacht