04 lokakuuta 2018

Purkkisatelliitteja / Cansats

Opiskelijoille pitää aina välillä keksiä jotain hauskaa mutta opettavaista puuhaa. Tänä syksynä kokeillaan kaukokartoitusta ja avaruusvekottimia käsittelevällä kurssilla nk. purkkisatelliitteja. Idea on se, että rakennetaan "pieni satelliitti" limupurkkiin. Mittalaitteiksi laitetaan kaikenlaista pientä kivaa (paine, GPS, lämpötila, kiihtyvyys jne.) ja sitten lähetetään satelliitti kiertoradalle ja vastaanotetaan mittadataa maanpinta-asemalla.

No, omaa rakettia meillä ei ole ja purkkisatelliitti halutaan myös takaisin tutkittavaksi, joten raketin sijaan käytetään miehittämätöntä ilma-alusta eli dronea. Satelliitti laskuvarjoineen laitetaan dronen tavarasäiliöön, noustaan muutaman sadan metrin korkeuteen ja avataan luukut. Tänään ei onneksi ollut kovin kova tuuli ja kaiken lisäksi kaikki laskuvarjot avautuivat ennemmin tai myöhemmin.

Hands-on learning is an effective and fun way to take a closer look at what sort of things one should consider when designing scientific satellite and remote sensing missions. So, we put the students to work and their task was to build a small satellite into a can, i.e. a cansat. We used a drone to lift the satellite into orbit and then received telemetry with our self-made groundstations. Great fun!

Purkkisatelliitin tietokone / The brains (and sensors)

"Raketti", jolla purkit lähtevät korkeuksiin / Radio signals from several cans

Lämpömittarin testausta jääkaapissa / Testing the temperature measurements

Piiska-antenni jää purkin ulkopuolelle / Into the can

Ei purkki vaan muovipullo, niin näkee sisukset / Transparent "can"

Purkki dronen kyytiin... / Payload

Ja sitten ylös! / Lift-off!
Laskuvarjo toimii... / Starting the descent phase


... ja sitten avaruusolennot hyppäsivät ulos purkista ja... / Good ol' terrafirma