21 maaliskuuta 2020

Etätöissä / Working from home

Norjassakin tuntuu pandemia ja kaikki oppilaitokset laitettiin kiinni ja työntekijät passitettiin etätöihin. Huippuvuorilla tilanne on siinä mielessä hankala, että sairaalakapasiteettia on vähän ja pienikin koronavirusepidemia pysäyttäisi lähes kaiken. Niinpä turistit on passitettu takaisin etelään ja takaisin saarelle palaavat asukkaat päätyvät samantien parin viikon kotikaranteeniin. Lähes puolet Longyearbyenin "teollisuudesta" liittyy tavalla tai toisella turismiin ja turistien kaikkoaminen juuri ennen huippusesonkia iskee varsin voimakkaasti kyläläisiin. Lomautettuja on paljon. Jonkinlaista erityistukipakettia ollaan toki puuhaamassa kansallisen tukipaketin lisäksi.

No, toistaiseksi täällä ei kuitenkaan ole yhtään ainoaa todettua koronatapausta ja tilanne pyritään pitämään tällaisena eristäytymällä muusta maailmasta mahdollisuuksien mukaan. Kaupoissa on käsidesit ja keskustassa on hiljaista. Kuvernööri suosittelee myös jättämään suuremmat erämaaseikkailut myöhempään ajankohtaan. Mutta toistaiseksi siis kaikki on hyvin. Päiväkävelyillä on näkynyt paljon napakettuja.

Svalbard is temporarily closed -- pretty much like the rest of the world. No tourists are allowed to fly this way and anybody arriving from the mainland gets an automatic two-week quarantine at home. So far, there have not been any cases of Corona-virus up here and the Governor is doing everything possible to keep the state like that. UNIS is sending students back to the mainland and the rest of the lectures will be organised via web. The staff is working from home and all planned fieldwork is cancelled. The real question is how long the situation will be like this, but that's something we will find out eventually. Meanwhile, it looks like the temperatures are getting warmer. It is surprising how warm -15C feels after a couple of weeks at -25..-30C.

 
Kettu kävi herättämässä poron... / Two out of three largest four-legged mammals in Svalbard


Napakettujen jalat ei kuvien perusteella juurikaan koske maahan. / Speed!

-29C

Vesi on paljon ilmaa lämpimämpää / After breaking the ice (photo: Emma)