10 huhtikuuta 2021

Nelosta pukkaa... / Adventure park closed

Nyt lunta on vähän liikaakin ja ihan väärissä paikoissa. Onneksi näkyvyys on huono ja tuulikin aika napakka, joten malttaa pysytellä kylillä. Tosin kyllähän kylälläkin tapahtuu: Nybyenin rakennukset on evakuoitu toistaiseksi, koska tunturin reunalla notkuu hillittömän kokoinen lumilippa, joka voi romahtaa alas hetkenä minä hyvänsä. Yön valoisina tunteina oli myös kotivuonon toisella puolella olevan Hjortfjelletin seinämä tullut alas. Onneksi meidän kämppä on turvallisessa paikassa.

Lumivyöryennuste perustuu sääennustuksiin ja paikallisiin mittauksiin. Joku käy siis säännöllisesti kaivamassa lumikuoppia ja tutkimassa lumikiteitä ja -kerroksia kylää ympäröivillä rinteillä. Kuvernöörin kopterilla ja dronella käydään myös tutkimassa niitä paikkoja, joihin ei oikein muuten pääse. Svalbardpostenissa oli hieno dronevideo em. Nybyenin lumilipoista.

Vaaraa arvioidaan asteikolla 1-5 ja normaalisti täällä ollaan vaaratasolla kohdassa 2 ("kohtalainen") ja joskus 3 ("huomattava"). Nyt ollaan kohdassa 4 ("suuri"). Kakkosella luonnolliset vyöryt on epätodennäköisä ja kolmosella mahdollisia. Kakkosen ja kolmosen suurin ero on siinä, että ihmisen aiheuttamat lumivyöryt on kolmostasolla todennäköisiä eli hiihtämällä väärään paikkaan todennäköisesti polkaisee jonkun vyöryn liikkeelle.

Vaaratasoa 4 kuvaillaan seuraavasti: luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat lumivyöryt todennäköisiä. Suuria vyöryjä laajoilla alueilla tai erittäin suuria vyöryjä tietyntyyppisessä maastossa. Erittäin vaaralliset olosuhteet, lumivyörymaastossa liikkumista ei suositella.

Toisin sanoen lunta tulee nyt rinteiltä alas ihan itsestäänkin.Kuvernööri on myös antanut poikkeusluvan ajaa kelkalla reittiä, jolla helmikuun jälkeen saa liikkua vain suksilla tai koiravaljakolla. Normaali kelkkareitti menee kapeassa naapurilaaksossa, jossa liikkuminen juuri nyt ei ole mitenkään suositeltavaa.

The snowpack has been a bit weird all winter and now the combination of lots of new snow and lots of wind has resulted in us being in the middle of avalanche terrain and at a "high" avalanche danger level. It's not only that you could trigger an avalanche yourself by just being in the area, but large or very large natural avalanches are also likely to happen. Like last night: pretty much the whole bowl of Hjortfjellet had come down during the night. The snow had travelled pretty far towards the fjord: the normal snowmobile route up to a link station is now full of avalanche debris. And yes, the residents of Nybyen were again evacuated, but this time there is no idea when they can move back to their homes...

 

Ei ole turvallista lähteä tuntureille / Not the best conditions for "topptur"


Varoitusviestejä suoraan kännykkään / Everybody gets an SMS

 
Kuvernöörin kopteri mittakaavana... / A big one...

Kukaan ei tiettävästi jäänyt vyöryn alle / Nobody was caught in the avalanche