19 huhtikuuta 2015

Sarkofagen

Sääennusteen mukaan iltapäivällä pitäisi olla kirkasta Longyearbyenissä, joten kaivetaan hiihtokamat esiin ja suunnataan "mäkeen". Katsellaan hieman, josko Vannledningsdalenia pitkin pääsisi ylängölle, mutta jatketaan kuitenkin Nybyenin ohi Larsbreenille (tuttavallisemmin "Lassen jäätikkö"?). Tuuli on reipas ja ensimmäinen evästauko on pikaisen sukset jalassa hotkaistun leivän mittainen. Jatketaan matkaa Sarkofagenille ja katsellaan ympäriinsä: porukkaa on varsin paljon liikkeellä siellä sun täällä. Sarkofagenilta ujutellaan Trollsteinen suuntaan. Tuuli yltyy ja pilviä kasaantuu sen verran, että otetaan karvat pois ja lasketaan kotiin. Alusta oli tasalaatuista betonilunta, jonka päällä on muutamia senttejä pehmeää puuteria. Helppoa ja kivaa.

Sääennustus oli kyllä oikeassa: Longyearbyenissä on aurinkoista, mutta huiput olivat (onneksi) edelleen tiukassa pilvessä loppuiltapäivän.

Kartta / Map: http://toposvalbard.npolar.no/

After breakfast we head towards Sarkofagen, which is a popular outing destination all year round. On the summit, you have an excellent view towards Longyearbyen but usually you are not alone on the top. We saw several groups both skiing and walking in the area. A nice thing is that driving a snowmobile in that region is forbidden: the motor vehicle route goes on Longyearbreen in the neighbouring valley.

Nybyenistä etelään / Towards new adventures

Taustalla / In the background Lars Hiertafjellet (876m)

Huippukirja postilaatikossa / The summit book in the box

Sarkofagen (500m)

"Käydään vielä tuolla!" / "Let's ski there", says she.

Larsbreen ("Lassen jäätikkö")

Ekat jäljet / Surprisingly good despite the amount of wind

Kiväärin saa todella hyvin kiinni reppuun / If one can attach ice axes, why not rifles?