21 marraskuuta 2015

Lutefisk

Norjalaisiin jouluperinneruokiin kuuluu "lutefisk" eli lipeäkala, joka valmistetaan turskasta. Kotimainen lipeäkala on wikipedian mukaan lähes poikkeuksetta molvaa - enpäs tiennyt tuotakaan. No, joulun lähestyessä duuniporukan perinteisiin kuuluu vuotuiset lipeäkalajoukkueen pirskeet. Norjalaiseen tapaan kyytipojiksi tarvitaan perunoita, pekonipaloja, hernemuussia ja jotain tuntemattomaksi jäänyttä kastiketta. Niin ja tietysti paljon akvaviittia. Paikalliset konkarit arvioivat tarjoiltua lipeäkalaa varsin hyväksi, koska löysässä ja aavistuksen tutisevassa kalapalassa oli vielä jonkin verran rakennetta jäljellä. Vai niin.


Does a lye fish lie? Many traditional dishes in the Nordic countries use fish as an ingredient. The actual algorithms are based on methods that were used to ensure the food would still be edible after a few months of storage who-knows-where. Of course, one can still debate whether the results are edible or not. The Norwegian lutefisk was not too bad especially when you could add potatoes, mashed peas and bacon bits to mask the non-taste of the slightly translucent and self-trembling piece of "fish"...