19 helmikuuta 2016

Pärinää ja bensankäryä / Sveagruva

Lähdettiin pitämään tiimipalaveria Sveagruvaan. Kylää kutsutaan yleensä nimellä "Svea" ja syy kylän olemassaoloon on tietysti kaivostoiminta. Svea on runsaat 40km Longyearbyenistä kaakkoon ja kelkalla sinne pääsee lyhyimmillään noin 60km reittiä pitkin. Matkaa tehdään matalinta mahdollista reittiä. Adventdalenista välillä seuraillaan Todalen-laakson jokiuomaa noin 500 metrin korkeudelle ja alas Reindaleniin. Porolaaksossa oli oikeasti aika paljon poroja. Porojen tsiigailun jälkeen on varsin huima jäätikkö (Slakbreen), jossa reitti käy noin 700 metrin korkeudella ennen loppulaskua vuonon rantaan.

Kylän sijainti on mainio merijäätutkimukseen ja tukikohtana se sopii myös geologeille ja biologeille. Kaivostoiminnan hiljentyessä tutkimustoiminnan kasvu on luonnollisesti tervetullutta. Parakeissa on ihan kivat huoneet ja kylän ruokala oli erinomainen. Kauppoja tai ravintoloita ei ole, vaan kaikki syövät "messissä".

We left for a two-day trip to Sveagruva, which is another mining town about 40km SE from Longyearbyen. The main idea was escape Longyearbyen to discuss field safety and operations within our team in general. In any case, we also hauled stuff there and other stuff back to Longyearbyen. The weather was excellent, maybe -4..-7C and little wind. We had superb views and if we had stopped to photograph more often, we would still be on the route...

Aamun kajoa horisontissa / There comes the Sun (eventually)

Firmalla on kelkkoja aika paljon / The company "cars"

Skollfjellet (1088m) & Slakbreen

Sveagruva
Kylän reunavuoret on aika korkeita / Nice mountains

Van Mijenfjorden
Merijään paksuus oli 30-40cm / The sea ice thickness was 30-40cm
Kelkkakolonna paluumatkalla / The caravan