10 huhtikuuta 2018

Kaksi päivää ja kaksi luolaa / Skiing around Longyearbyen

Suksista ei juurikaan jää jälkiä tuulen kovettamaan hankeen, mutta aurinko paistaa ja jopa lämmittää sen verran, että sen huomaa. Lauantaina tehtiin perinteinen Endalen-Fardalsbakken-Longyearbreen-lenkki ja sunnuntaina hiihdettiin edestakaisin Bolterdalenissa.

Paikallinen urheiluseura ajaa hyvän saan vallitessa ladut Endaleniin. Kunnollista luistelu-uraa ei ole, mutta pertsoilla saisi varmasti ihan mukavan reilun kympin, jos hiihtäisi edestakaisin. Me hiihdettiin vain toiseen suuntaan ja laitettiin laakson perällä nousukarvat tunturisuksiin. Longyearbreenillä oli tietysti pysähdyttävä jääluolan kohdalla.

Bolterdalenin perällä on Scott Turnerbreen-jäätikkö, jossa on jääluola, joka on usein turistien koiravaljakkoretkien kohteena. Ei otettu koirakyytiä, vaan hiihdettiin ihan itse. Joskus on ajettu taksilla laakson kohdalle, mutta nyt ajettiin moottorikelkalla, mikä osoittautui ihan toimivaksi ratkaisuksi. Luola on varsin pieni tai ainakin lyhyt ja luminen verrattuna muihin luoliin, joissa on tullut käytyä tänä talvena. Paikalla oli enemmän koiria kuin ihmisiä.

Another beautiful and cold weekend was a perfect excuse for some more skiing. Although, we don't really need any excuses. The plan was to do a traditional loop via Endalen to Longyearbreen ice cave first. Then, we use the snowmobiles to get to the mouth of the Bolterdalen valley. That valley is heavily used by the tourist companies who take tourists dog sledding. Plenty of dogs that bark and howl only when they are not moving...

Kiirunat kurnuttaa katolla / Svalbard rock ptarmigans

Endalenin ladut / Emma and the skis strike again...

Pois Endalenista / Getting out of the first valley


Taustalla Bingtoppen (915m) / Bingtoppen in the background


Longyearbreen


Bolterdalen

Soleietoppen (811m)

Koiraparkki / Park your dogs here

Mikko ja sämpylä / To be followed by chocolate cake...

Ja sit tsekkaamaan luola! / Into the ice!



Jostain oli tullut korkeuseroa noin 450m / Different styles, same purpose