14 joulukuuta 2016

Tukkijätkä ja jättitutka / Lumberjacks of Svalbard?

Ikiroudan alueella käytetään paljon kaikenlaisia maahan upotettuja tukkeja, joiden päälle asioita rakennetaan. Huippuvuorilla kaupungin ulkopuolisille rakenteille on myös lisävaatimuksia: ensinnäkin täytyy hakea ympäristölupa ja sitten kyhäelmien on oltava sellaisia, että alue voidaan tarvittaessa putsata siten, ettei jää jälkeäkään edellä mainituista kyhäelmistä. Asia koskee tietysti myös meidän uutta tutkaa, jossa on yhteensä 20 antennimastoa pitkin tunturia. Normaalisti antennimastoille tehdään betoniperustukset ja maavaijerit pysyvät maassa kaikenlaisten raudoitusten avulla. Täällä maahan on upotettu (pystysuunnassa) tukkeja ja sitten antennimasto on kiinnitetty tukkiin. Kun ensin on upotettu kymmenittäin tukkeja maahan ja sitten tasattu moottorisahalla pinnan päälle jäävät osat tasan metriin, niin irtopölkkyjä on vähän siellä sun täällä.

Aamupäivällä oltiinkin sitten "metsätöissä" paikassa, jossa ei ole puita. Tukkisaksilla nosteltiin kaikenpituisia puunpätkiä moottorikelkan rekeen kyytiin ja tukit roudattiin tien varteen. Hämärähommia siis näin tosikaamoksen aikaan,  kun täysikuukin oli pilvien takana.

Our international lumberjack team spent the morning digging out frozen pieces of timber. I had not thought that I might end up doing something like this in a place where there are no trees. The leftover pieces of timber were from the SuperDARN radar construction: dozens of logs were driven into ground and the antenna hardware was then installed to the ends sticking out of the ground.  Transporting logs off-road is illegal unless the ground is frozen and snow-covered. So, we used a snowmobile and a beltwagon...

Ilmassa on vielä bensan ja dieselin käryä... / "Let it go" from Frozen playing in the background