16 maaliskuuta 2015

Ensimmäinen duunipäivä - First day at work

Koko yön tuli lunta tuulen kera ja Adventdalenin sääasemalla huippulukemat pyörivät 30m/s toisella puolella. Sähkökatkoja oli pitkin iltaa. Olohuoneen ikkunan lasi taipuili ja muljahteli epäilyttävästi illalla, mutta ei sentään tullut yön aikana sisään.

Eka duunipäivä meni nopeasti, mutta taas pitäisi opetella kymmenien uusien ihmisten nimet ja tehtävät. Saatiin perusperehdytykset talous- ja palkka-asioista. Uutena tietona tuli se, että norjalaisessa tai ainakin UNIS:in systeemissä loma-ajan palkka pitää ansaita: lomaa siis on jo ensimmäisenä vuonna (viisi viikkoa), mutta siitä ei makseta palkkaa. Eroa siis suomalaiseen systeemiin ei käytännössä ole muuta kuin asian viestimisessä: kotimaassahan pitää erikseen hakea palkatonta lomaa tai sitten olla vaan töissä, kunnes palkalliset lomat on ansaittu.

Tämän viikon ohjelmassa on käytännössä vain yksi asia: täydellinen auringonpimennys. Turisteja tulee arviolta 3000-4000 tähän noin 2500 tuhannen asukkaan kylään. Tungosta piisaa, mutta lentokentälle ei yksinkertaisesti mahdu enempää koneita parkkiin.


After surviving the yesterday's snow storm (and walking back home without street lights as there was no power), the first day at work was about absorbing information and getting briefed. This week is going to be fairly hectic: on this Friday, roughly 3000-4000 visitors will arrive in hope to see the total eclipse. The university has arranged public lectures but there are also a number of measurement campaigns being planned. As tourism is one of the main industries here, there are plenty of (black) T-shirts available, heated tents in the valley bottom, national broadcasting company to film everything, live music ("Eclipse Blues") in the local bar etc. The airport people are in a tight spot, too: the apron will be full, so somebody has to depart before anybody else can land. Quite a hassle for a two-minute event, isn't it?

Tässä meidän kaikki ruokailuun liittyvät työkalut konttia odotellessa / The rest is in the container


Paikallislehti / Can you guess what is the main happening this week?