24 maaliskuuta 2015

Turvallisuuskoulutusta - Safety training

Mikäli haluaa kiipeillä omatoimisesti paikallisen urheiluhallin sisäkiipeilyseinällä, tarvitaan "brattkort" (http://www.brattkort.no). Kävimme tekemässä testin, jossa tarkistettiin, osaako tehdä oikeita solmuja oikeisiin paikkoihin ja pysäyttää putoavan kiipeilijän ennen maakosketusta. Kotimaisesta systeemistä poiketen, täällä piti myös demonstroida alaköysikiipeilyn niksit eli kiipeilyslangia käyttäen "liidata". Kortti kelpaa kaikkialla Norjassa, joten hyvä että tuli tehtyä.

Korteista kun puhutaan, niin työpaikan HR-henkilöstö oli tilannut meille viinakortit paikalliseen Alkoon: kaivoskylässä väkevät viinat ja oluet ovat kortilla historiallisista(kin) syistä, mutta viinejä voi lipittää vapaasti. Ja onhan niitä pubeja janokkaimmille.

Maanantain ja tiistain ohjelmassa oli yleistä turvallisuutta kuten hätäpaketin sisältöön tutustumista, moottorikelkkailun perusteita ja merijäällä liikkumista. Kotimaan merijäähän tottuneelle ei esim. vuoroveden vaikutus tule ensimmäisenä mieleen.

Jääkarhujen suojelemiseksi tehdään kaikki mahdollinen. Yleisohje kaikille tutkimusryhmille ja kenttätöitä tekeville opiskelijoille onkin poistua paikalta, kiertää kaukaa tai kääntyä takaisin, jos jääkarhu on kohdealueella tai reitillä. Nallet ovat tärkeämpiä kuin mittaukset. Vihoviimeinen puolustautumiskeino on kuitenkin ampuminen.

Safety training continues: snowmobile driving school, sea ice lessons, emergency kit inspection, how to do field studies and travel in the land of the polar bear and shooting at the rifle range.




Hyvä sää kelkkailuun / Preparing for a drive

Tämä kelkka oli yön ulkona / Some scraping required

Pysäytys ja mahdollisten paleltumien bongaus / Park and check for frostbites

Edellisen myrskyn aikaansaamia lumivyöryjä / Slab avalanches due to the recent snow storms
Lentoasema / The airport
Polviasento on paras yhdistelmä nopeutta ja tarkkuutta / The most used shooting position: quick and sufficiently accurate
Neljä kutia käytössä eikä tämä ollut paras tulos... / Last time I shot with a potato gun, so this is not too bad...