12 maaliskuuta 2015

Kotona Longyearbyenissä

Aavistuksen väsyneenä raahauduttiin Helsinki-Vantaalle ja sitten vaan koneeseen nukkumaan. Helsingissä oli hieno sää ja "pulu-ykkösen" kyydistä katseltiin mm. Viron rannikkoa ja Hangon hiekkarantoja.

"Joks mentäis?"

Jos lentää SAS:lla, niin Oslossa on odotettava matkalaukkuja, kärrättävä ne tullin läpi ja sitten takaisin lähtöselvitykseen jatkolennolle Tromssan kautta Longyearbyeniin. Ylipainoiset matkalaukut eivät suostuneet menemään itsepalvelupisteestä takaisin lentokoneeseen, joten mentiin takaisin tiskille selittämään. Onneksi oli kuitti tallella Hki-Vantaan selvityksestä

Matkalla Tromssaan oli ensin hyvä sää -- Store Skagastølstind näkyi -- mutta sitten loppumatkaksi pilvistyi. Oslon nollakeliin verrattuna Tromssassa oli periaatteessa lämmintä (+6C), mutta tuuli oli kova. Tai ainakin siltä se siinä vaiheessa tuntui...
Putkesta sisään ja passintarkastuksen kautta takaisin koneeseen.
Möykkyisen lähdön ja laskeutumisen jälkeen oltiinkin kotona Huippuvuorilla. Vuonossa reippaasti vaahtopäitä ja lunta tulee oikeasti kovan tuulen kanssa vaakasuoraan. -7C ja 15m/s.
Näkyvyys pieni, tuuli kova.

"Äiti, täällä ollaan!"

Kolmas parveke oikealta (punainen) on meidän.
Kämppä on käyttökelpoisen oloinen. Alakerrassa on makuuhuone, yksi vessa/suihku ja kaksi pienempää vierashuonetta. Yläkerrassa on iso yhteinäinen tila, joka toimii olohuoneena ja keittiönä. Ruokakaupasta sai taistella tuulen ja ylämäen kanssa takaisin kotiin, mutta toisaalta olohuoneesta (ja parvekkeelta) on hienot näkymät vuonoon.